Όταν θα καταλήξετε στο όχημα που θέλετε, σιγουρευτείτε για την κατάστασή του. Εκτός από την επιθεώρηση που θα κάνετε οι ίδιοι, που θα πρέπει να περιλαμβάνει test drive, είναι απαραίτητο να δει το αυτοκίνητο μηχανικός και φανοποιός. Αρκετά αυτοκίνητα πωλούνται με βλάβες και με γυρισμένα χιλιόμετρα, ενώ ακόμα περισσότερα έχουν εμπλακεί στο παρελθόν σε ατύχημα, οπότε είναι απαραίτητος ο έλεγχος για να ξέρετε ακριβώς τι αγοράζετε. Αν αγοράζετε από έμπορο, κανένας δεν θα σας αρνηθεί τον έλεγχο, εκτός και αν δεν είναι σίγουρος για το αυτοκίνητο που σας πουλάει … Φυσικά πρέπει να ζητήσετε να δείτε και το βιβλίο σέρβις, που σας δίνει μια εικόνα και για τα χιλιόμετρα και για τη συντήρηση του οχήματος.
Ελέγξτε οπωσδήποτε τα ελαστικά και τα αμορτισέρ, γιατί αν είναι στα τελειώματά τους θα χρειαστείτε αρκετά χρήματα για την αντικατάστασή τους – αν δεν είναι σε καλή κατάσταση μπορείτε να διαπραγματευτείτε την τιμή. Ο καλός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός: ακόμα και ένα μικρό σκίσιμο σε κάποιο κάθισμα μπορεί με τον καιρό να μεγαλώσει ή ένα χαλαρό πλαστικό να ξεκολλήσει και να σας αναγκάσουν σε επιπλέον έξοδα. Και επειδή ο μηχανικός σας δεν θα κάτσει να ελέγξει κάθε λεπτομέρεια του αυτοκινήτου που θέλετε να πάρετε, κάντε το εσείς.
Δοκιμάστε τα πάντα: ηλεκτρικά παράθυρα, κλιματισμό, ζώνες, χειρόφρενα, καθίσματα, αερόσακους, διακόπτες– είναι χρονοβόρο, αλλά αξίζει τον κόπο. Και θυμηθείτε: κάθε μικρή βλάβη ή δυσλειτουργία μπορεί να μην αποτελεί λόγο να μην πάρετε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, όμως οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά κατά την αγορά, και αυτές οι λεπτομέρειες θα δείξουν πως το έχει προσέξει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του.
Αγοράζοντας μεταχειρισμένο – τι να προσέξετε!