Αρχική Ποιοι είμαστε Μεταχειρισμένα Τα Νέα μας Επικοινωνία

Χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο; Διαβάστε τα θετικά και τα αρνητικά τους.

6 Σεπ, 2023

Ένα πραγματικά δύσκολο ερώτημα να απαντηθεί. Και δεν χρειάζεται κιόλας. Εμείς παραθέτουμε τα στοιχεία και τα υπόλοιπα είναι θέμα γούστου…

Χειροκίνητο κιβώτιο εναντίον αυτόματου.

Σα να λέμε, «αυγά τηγανητά ή ομελέτα»; Και οι δυο συνταγές έχουν θαυμαστές, και οι δυο συνταγές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το τι θα αποφασίσει κανείς να χρησιμοποιήσει έχει περισσότερο να κάνει με τις ανάγκες του και με τις προτεραιότητες που θέτει στην αγορά ενός αυτοκινήτου. Αν, για παράδειγμα, κάποιος κάνει τα περισσότερα χιλιόμετρά του στην εθνική και ελάχιστα κυκλοφορεί μέσα στην πόλη, δεν θα ωφεληθεί και τόσο αγοράζοντας αυτοκίνητο με αυτόματο. Από την άλλη, ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να βαριέται τις αλλαγές ταχυτήτων πάνω από όλα και η χειροκίνητη μετάδοση να τον κάνει να βγάζει σπυράκια. Η επιλογή έχει να κάνει με τον καθένα μας ξεχωριστά. Τα χαρακτηριστικά όμως των δυο τύπων μετάδοσης είναι διαφορετικά και παρακάτω προσπαθούμε να σας δώσουμε μια ιδέα.

Χειροκίνητα κιβώτια

Χειροκίνητα είναι τα κιβώτια που χρησιμοποιούνται κατά πλειονότητα στα αυτοκίνητα στη χώρα μας. Λόγω αυτού και επειδή η κατασκευή τους είναι πιο απλή σε σχέση με τα αυτόματα, το κόστος τους είναι επίσης μικρότερο. Τα manual κιβώτια δεν είναι τόσο εύκολα στην εκμάθηση και τη χρήση, αλλά αν μάθεις να οδηγείς με αυτά, η μετάβαση σε αυτόματο κιβώτιο είναι παιχνιδάκι, πράγμα που στην αντίθετη περίπτωση δεν ισχύει. Η χρήση του συμπλέκτη κάνει την οδήγηση πιο σύνθετη και απαιτητική, αλλά δίνει στον οδηγό τη δυνατότητα να «συμμετέχει» περισσότερο σε αυτήν, έχοντας καλύτερο έλεγχο του αυτοκινήτου και αίσθηση στις αλλαγές. Τα αυτοκίνητα με χειροκίνητα κιβώτια είναι πιο εμπορικά και κοστίζουν λιγότερο ως μεταχειρισμένα από εκείνα με αυτόματο κιβώτιο, οπότε είναι και πιο εύκολο να βρει κανείς ανταλλακτικά για αυτά. Από την άλλη, ένα μεταχειρισμένο χειροκίνητο κιβώτιο είναι πιο πιθανό να έχει υποστεί καταπόνηση από κακή χρήση από ό,τι ένα αυτόματο, παράγοντας που συνιστά προσοχή στην επιλογή μεταχειρισμένου. Τέλος, το χειροκίνητο κιβώτιο προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία στον ανήσυχο οδηγό να εφαρμόσει τεχνικές που δύσκολα δουλεύουν σε αυτόματο.

Αυτόματα κιβώτια

Όταν λέμε «αυτόματα», εννοούμε όλα τα κιβώτια που έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν σχέσεις από μόνα τους, χωρίς ο οδηγός να ασχολείται. Υπάρχουν τα συμβατικά αυτόματα, τα διπλού συμπλέκτη και τα συνεχώς μεταβαλλόμενης μετάδοσης (CVT), τα οποία έχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους, αλλά δεν είναι του παρόντος να τις αναφέρουμε. Τα αυτόματα κιβώτια γενικά λοιπόν προσφέρουν στον οδηγό εύκολη εκμάθηση και πολύ μεγάλη άνεση στη χρήση και είναι ιδανικά για νέους οδηγούς. Επίσης είναι πιο ασφαλή στη χρήση σε μηχανολογικό επίπεδο, αφού μηδενίζουν την πιθανότητα «κουρέματος» των γραναζιών από λάθος που θα κάνει ο οδηγός, ενώ προσφέρουν και μεγαλύτερη οικονομία στο καύσιμο. Επίσης πραγματοποιούν τις αλλαγές ταχυτήτων πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ο συνηθισμένος οδηγός σε συνηθισμένες συνθήκες, αν και παρουσιάζουν μια υστέρηση από τη στιγμή που θα αποφασίσει ο οδηγός την αλλαγή μέχρι αυτή να γίνει, σε σχέση με τα χειροκίνητα. Βέβαια τα αυτόματα συνεισφέρουν στη βελτίωση της ασφάλειας, αφού ο οδηγός δεν χρειάζεται να αφήσει το χέρι του από το τιμόνι για να κάνει αλλαγή, παρά μόνο για να βάλει όπισθεν ή για να σταθμεύσει. Ωστόσο τα αυτόματα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είναι πιο ακριβά για να αγοραστούν και κοστίζει περισσότερο για να τα επισκευάσει κανείς.
 
Sponsored by bitros.com

Τα τελευταία μας αυτοκίνητα